Nieuwsberichten juni 2014

Promotie – Proefschriftverdediging van Jasper van der Steen
Dinsdag 24 juni 2014 om 16:15 uur zal Jasper van der Steen zijn dissertatie, getiteld ‘Memory Wars in the Low Countries, 1566-1700’ verdedigen. Van der Steen, die deel uit maakte van het project Tales of the Revolt. Oblivion, memory and identity in the Low Countries, 1566-1700 van prof. dr. Judith Pollmann, onderzocht onder meer op welke manier en waarom verschillende Nederlandse canons van de geschiedenis van de Nederlandse Opstand ontstonden, welke invloed deze canons hadden op het nieuwe en onverzoenbare zelfbeeld dat zich in de noordelijke en zuidelijke gewesten gecreëerd werd en hoe het gebruik van deze canons zich in de zeventiende eeuw ontwikkelde.

Voor meer informatie over dit probject kunt u terecht op de website van Tales of the Revolt of de nieuwspagina van het Instituut van Geschiedenis.

Dinsdag 24 juni 2014, 16:15 uur
Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden


Lezingen – Afscheidscolloquium Henk van Nierop
Ter gelegenheid van het afscheid van Henk van Nierop, hoogleraar Nieuwe geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, organiseert het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age een feestelijk colloquium. Met zijn werk en activiteiten heeft Van Nierop een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar de Nederlandse Republiek in de Gouden Eeuw. Tijdens deze middag zullen de sprekers daarom hun ideeën geven over de richting voor het toekomstig onderzoek naar de Nederlandse Gouden Eeuw.

Dinsdag 17 juni 2014, 14:00-18:00 uur
VOC zaal, Bushuis, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

Museum – Opening van het Prinsenhof te Delft
Op vrijdag 23 mei 2014 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het vernieuwde Museum het Prinsenhof geopend. Na drie maanden van sluiting opent het museum opnieuw zijn deuren om het publiek te laten zien hoe de inwoners van de stad Delft met hun creativiteit, innovatie en handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. De bezoekers krijgen aan de hand van drie thema’s (Willem van Oranje, Delfts blauw en Meesters in innovatie) inzicht in de rijke geschiedenis van Delft en Nederland.

Meer informatie vindt u op de vernieuwde website van het Museum het Prinsenhof.

Evenement – Strijd op ‘t Souteveen

Tijdens het pinksterweekend (6-9 juni 2014) vindt in Schipluiden (Midden-Delfland) het spektakelstuk Strijd op ‘t Souteveen plaats. Bezoekers keren terug naar juni 1574. De stad Leiden werd voor de tweede maal belegerd, waardoor het in het gebied van Delfland onrustig was. Geuzen trachtten onder meer te voorkomen dat de versterkte stad Schiedam in handen kwam van de Spanjaarden. Daarom brandden zij op 2 juni 1574 Vlaardingen plat, zodat deze plaats niet als uitvalsbasis kon dienen van Spaanse troepen. Behalve toeschouwer zijn van een gevecht op en rond het water van de Gaag kunt u tijdens het weekend ook met eigen ogen zien hoe het er in een kampement in 1574 aan toeging.

Voor het gehele programma verwijzen wij u door naar de site van de organisatie.