24 februari:

Museum het Prinsenhof heeft voor drie maanden de deuren gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing. De vanwege de klimaatbeheersing altijd gesloten luiken zullen voortaan open staan, waarvoor natuurlijk de nodige bouwkundige aanpassingen gerealiseerd moeten worden. Maar ook dat is de Delftenaren wel toevertrouwd! We wensen het Museum veel succes en hopen dat ze erin slagen hun doel te bereiken: een groter bezoekersaantal dan de huidige 70.000 per jaar.

27 februari:

Het beroemde drieluik van Lucas van Leiden, het Laatste Oordeel, zal voor lange tijd in het Rijksmuseum in Amsterdam worden tentoongesteld. Dit vanwege de grondige verbouwing van De Lakenhal, het Leidse museum waarvan het het absolute hoogtepunt vormt. Bij de dreiging van de Tweede Wereldoorlog was het drieluik al in veiligheid gebracht door het onder te brengen in Limburgse ongebruikte mergelgangen in de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Maar ook vierenhalve eeuw geleden moest het Leidse stadsbestuur het stuk in veiligheid brengen. In 1527 had Lucas het geschilderd en in 1566 zou het ten prooi kunnen vallen aan een eventuele Beeldenstorm. Vanwege de kostbaarheid van het schilderij én de religieuze voorstelling, werd het werk uit de Pieterskerk naar het Leidse stadhuis overgebracht.

28 februari:

In helder en modern Nederlands kunnen we voortaan het boek van Hugo de Groot over de Opstand lezen. De classicus en Grotius-kenner Jan Waszink heeft het aangedurfd het moeilijke Latijn van Hugo de Groot te vertalen. Het eerste deel is op 28 februari ten doop gehouden in de Universiteitsbibliotheek te Leiden. Uitgeverij Vantilt heeft er een goed geïllustreerde en mooi vormgegeven uitgave van gemaakt.