Calderón, Rodrigo, comendador van Ocaña, graaf van La Oliva, markies van Siete Iglesias

Antwerpen, ca. 1570 – Madrid, 1621

Spaans edelman en politicus ten tijde van Filips III

Biografie

Rodrigo verbleef tussen 1612 en 1614 in de Nederlanden waar hij zeer gastvrij werd ontvangen door de aartshertogen Albrecht en Isabella. Na terugkeer uit de Nederlanden werd hij benoemd tot markies van Siete Iglesias. Calderón behoorde tot de belangrijkste politici van zijn tijd, maar zijn macht was wel afhankelijk van de invloed van de hertog van Lerma, de vertrouweling van Filips III. De val van Lerma op 4 oktober 1618 betekende ook voor Calderón het einde van zijn politieke macht. Hij werd op 21 oktober 1621 in Madrid ter dood veroordeeld.

Deze afstammeling van een zoon uit een koopliedenfamilie uit Valladolid en de Nederlandse Maria Sandelijn was in Antwerpen geboren. Zijn moeder zou afkomstig zijn geweest uit Den Haag. Haar grootvader was Arnold Sandelijn, raadsheer van het hof van Holland.

Raymond Fagel

Literatuur

Marcel Bataillon, ‘Don Rodrigo Calderón Anversois’, Bulletin de l’Académie Royale de Belgique, classe des lettres et des sciences morales et politiques , 5e serie 45 (Brussel, 1959) 595-616.

Raymond Fagel, ‘Valladolid y Flandes en la época de Carlos V: rechazo ó atracción?’, Valladolid. Historia de una ciudad (Valladolid, 1999) 679-690.