Añastro e Isunza, Gaspar de

Vitoria ca. 1551 – 1582

Spaans koopman uit Antwerpen, beramer van een aanslag op de prins van Oranje.

Biografie

De Baskische koopman Gaspar de Añastro was eerst actief in Brugge, waar hij in 1577 benoemd was tot consul van de Natie van Biskaje. Daarna verliet hij deze stad voor Antwerpen. Hij had tenminste zeven personen in dienst: een kassier, een schrijver (Juan de Jauregui), een boekhouder, en vier Nederlandse dienaren. Hij was een goed ontwikkeld man, die vier talen beheerste. Añastro was ook bevriend met de Italiaanse koopman-schrijver Lodovico Guicciardini.

Als koopman was Añastro aan lager wal geraakt en hoopte hij zijn financiële situatie te verbeteren door de prijs te incasseren die stond op het hoofd van de vogelvrijverklaarde prins Willem van Oranje. De initiatiefnemer voor de aanslag was Juan Martínez de Isunza, die in dienst stond van de hertog van Alva en ook met hem naar de Nederlanden was gegaan. Hij is tevens de auteur van een verslag over de oorlog in de Nederlanden. Vanuit Lissabon correspondeerde hij met Añastro in Antwerpen. Añastro wilde de aanslag niet zelf uitvoeren en wist voor het vuile werk zijn dienaar Juan Jauregui over te halen. Daags voor de aanslag verliet Añastro de Nederlanden.

De families Añastro en Isunza behoorden tot de belangrijke koopliedengeslachten uit Vitoria, die tevens dominant waren in het stadsbestuur.

Raymond Fagel

Literatuur

Atentado en Amberes : la conspiración de vitorianos y bilbaínos contra el estatuder Guillermo de Orange / Julio-César Santoyo : 1582. – [Alava] : Diputación Foral de Alava, [1982?]. – 126 p. : ill. ; 22 cm Bibliography: p. 121-126. ISBN 84-500-8100-9

Discovrs svr la blessvre de monseignevr le prince d’Orange. / [By Pierre L’Oyseleur dit De Villiers]. – 1582, 1582. – in-4. – A-D4 (D4 blank). Knuttel 597 / Knuttel 597a.
Plaatsingscode UB Leiden: THYSPF 495

Discours oft verhael ghemaect op de quetsure van mijn heere de prince van Oraignen. / [By Pierre L’Oyseleur dit de Villiers]. – [Leiden, C. Silvius], 1582, 1582. – in-4. – A-C4
TB 1578. – Knuttel 598.
Plaatsingscode UB Leiden: THYSPF 496