Alvarez de Toledo, Fernando

Saltillo?, 1527 of 1528 – 1591

Spaans militair in de Nederlanden. Natuurlijke zoon van de gelijknamige hertog van Alva

Biografie

Toen de hertog van Alva op een warme namiddag moest schuilen voor een plotseling opstekende storm wist hij een molen te bereiken in Saltillo. De molenaar ontving de edelman gastvrij in zijn molen, doch die maakte gebruik van de gelegenheid om de mooie dochter van de molenaar te verleiden. Uit deze relatie werd Fernando (Hernando) geboren, over wiens jeugd Lope de Vega in zijn Mas mal hay en la aldehuela del que sueña , een prachtige beschrijving geeft.

Don Fernando werd opgenomen in het huisgezin van de hertog en ontving een goede opleiding. In augustus 1567 kwam hij met zijn vader aan in de Nederlanden en diende als bevelhebber van de cavalerie. Bekend is het verhaal van de gevangenneming van de graven van Egmond en Horne na afloop van een banket in het huis van Don Fernando. Er is zelfs een verhaal in omloop dat beweert dat Fernando Egmond nog heeft proberen te waarschuwen zo snel mogelijk te vertrekken. Dit lijkt niet erg waarschijnlijk.

Daarna nam de eenogige Fernando deel aan diverse veldtochten in de Nederlanden, totdat hij in 1570 de Nederlanden zou verlaten als bevelhebber van de vloot die Anna van Oostenrijk naar Spanje zou voeren. Hij is vermoedelijk niet teruggekeerd naar de Nederlanden. Volgens tijdgenoten zou Filips II er over gedacht hebben om hem als opvolger van zijn vader in de Nederlanden te benoemen. De hertog van Alva wilde echter dat niet Fernando, maar zijn wettige zoon Fadrique hem zou opvolgen.

Don Fernando was groot-prior in de orde van San Juan, vice-koning van Catalonië, lid van de Raad van State. In 1580 was hij betrokken bij de invasie van Portugal onder leiding van zijn vader. Een portret van Fernando door Antonio Moro wordt bewaard in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De biografie over hem van Salcedo Ruiz verwart Fernando helaas veelvuldig met zijn gelijknamige neef.

Raymond Fagel

Literatuur:

BNB XXV, 404-405 (G.G. Dept); NNBW II, 1440-1441: Ferdinand Alvarez de Toledo (S.P. Haak)

Alba : a biography of Fernando Alvarez de Toledo, third duke of Alba, 1507-1582 / William S. Maltby. – Berkeley [etc.] : University of California Press, 1983. – xvii , 377 p., [8] p. pl. : ill., krt., portr. ; 24 cm. Met index. ISBN 0-520-04694-3.

Alba : Spaniens eiserner Herzog / Walther Kirchner. – Göttingen [etc.] : Musterschmidt, 1963. – 91 p. : portr. ; 18 cm. – (Persönlichkeit und Geschichte ; Bd 29)

Un bastardo insigne del gran duque de Alba: el prior Don Hernando de Toledo / Angel Salcedo Ruiz,. – Madrid : 1903