Albornoz, Juan de

Secretaris van de hertog van Alva

Cuenca, ? – Lissabon 1 oktober 1581

Biografie

Albornoz diende Alva gedurende diens gehele verblijf in de Nederlanden (1567-1573) als secretaris. Hij was in zijn dienst sinds 1565. Maltby noemt hem ‘clever, witty, and with a glutton for work’. Hij lijkt als eerste een plan ontworpen te hebben voor een moordaanslag op de prins van Oranje. Hij ontwikkelde zich in de Nederlanden tot een man van ‘enormous power’ en speelde een belangrijke rol bij het verkrijgen van geld in Antwerpen. Daarbij steunde hij op zijn goede relatie met betaalmeester Lixalde. Samen zullen zij betrokken zijn bij malversaties. Het gerucht ging in de Nederlanden dat hij het geld van de koning had gebruikt om zichzelf te verrijken. In 1570 schreef Albornoz dat de rust was weergekeerd in de Nederlanden. Regeren was er nu zo eenvoudig geworden dat zelfs een corregidor van Segovia dat kon klaarspelen. In 1571 beschreef hij het Spaanse dilemma aldus: ‘als de Spanjaarden blijven, dan komen de provincies in opstand en als de Spanjaarden weggaan, dan zal de religie verloren gaan’. Twee jaar later liet hij weten dat men het beste de hoofden van enkele Nederlandse raadslieden kon afhakken. Hij verdedigde de visie dat de opstand begonnen was door een ketters complot en dat de invoering van de tiende penning er niets mee te maken had. Albornoz behoorde tot de groep rond Gonzalo Pérez en Gabriel de Zayas. Tot zijn vijanden behoorde Francisco de Ibarra , een van de oudste dienaren van Alva. Diens broer Esteban de Ibarra diende eveneens als secretaris van Alva in de Nederlanden. Een andere vijand van Albornoz was Gerónimo de Curiel . Na terugkeer in Spanje werd er een onderzoek ingesteld naar zijn handelen, vanwege het falen van de militaire politiek in de Nederlanden. Albornoz, nauw betrokken bij de verdeling van het geld in de Nederlanden, werd echter vrijgesproken.

Raymond Fagel

Literatuur

Albornoz ontbreekt in de Nederlandse en Belgische biografische woordenboeken

Alva en de tiende penning / Ferdinand H.M. Grapperhaus. – 2e dr. – Zutphen : De Walburg Pers, 1984. – 399 p. : ill. ; 25 cm. 1e dr.: 1982. – Met lit. opg., reg. ISBN 90-6011-269-5 geb.

G. Parker, The army of Flanders and the Spanish Road. W.S. Maltby, Alba; A biography of Fernando Alvarez de Toledo, third duke of Alba 1507-1582) (Berkeley, Los Angeles, Londen 1983).

Alba : a biography of Fernando Alvarez de Toledo, third duke of Alba, 1507-1582 / William S. Maltby. – Berkeley [etc.] : University of California Press, 1983. – xvii , 377 p., [8] p. pl. : ill., krt., portr. ; 24 cm. Met index. ISBN 0-520-04694-3