De koe

Anoniem, Het melkkoetje (ca.1580-1595). Olieverf op paneel, 52x67cm. Origineel in het Rijksmuseum Amsterdam , objectnummer: SK-A-2684.

Het melkkoetje, satirische voorstelling over de politieke positie van de Nederlanden, wellicht naar een onbekende Engelse prent. De Nederlanden gesymboliseerd door een koe wordt bereden door Philips II, koning van Spanje. Elisabeth I, koningin van Engeland geeft de koe eten en drinken. Willem I, prins van Oranje, ligt onder de koe en drinkt uit de uier terwijl de hertog van Anjou de staart van de koe mag vasthouden en op zijn hand gescheten wordt. Op de achtergrond kijkt een groepje edelen toe.

Anoniem (Keulen?), Die Khue auss Nider Landt (1585-1587). Ets, 175x263mm. Origineel in het Rijksmuseum Amsterdam , inventarisnummer: RP-P-OB-80.058.

Politieke allegorie van ca. 1587 waarin de Nederlandse Koe wordt gemolken door een Schot of Engelsman (mogelijk de graaf van Leicester), bij de horens gevat door een Duitser (mogelijk Matthias van Oostenrijk of Willem van Oranje), aan een (gebroken) touw weggeleid door een Fransman (mogelijk de hertog van Anjou) terwijl Filips II slechts de staart kan vasthouden. Met onderschrift van 4 verzen van 4 regels in het Duits, het laatste vers roemt de hertog van Parma.

Literatuur

Vroom, Wim, ‘Milking the Fat Cow. A political allegory on the Netherlands during the Revolt, The Rijksmuseum Bulletin (vol. 60 (2012)/1) 28-36. Appendix: Manuscript in the Hessisches Staatsarchiv, Marburg, 36-42.