Curiel, Gerónimo de

? – overleden 1578

Spaans factor in Antwerpen

Biografie

Gerónimo de Curiel behoorde reeds in 1550 tot de groep Spaanse kooplieden die in Antwerpen hun handel dreven. Vanaf ongeveer 1561 vervulde hij een belangrijke rol als factor en financier van Filips II. Zo stelde hij in 1562 ondermeer een plan op voor de organisatie van een enorm transport met meel vanuit Andalusië naar de Nederlanden. In het Archief van Simancas bevinden zich vele brieven waarin Curiel schrijft over de financiële zaken die hij voor Filips II in Antwerpen ondernam.

Curiel bezat door zijn kennis van de Antwerpse handelswereld ook veel informatie die goed bruikbaar was voor het Habsburgse bestuur. Margareta van Parma gebruikte hem dan ook als spion. Zo stelde hij lijsten op van verdachte lieden met bezit in Spanje. In 1566 stelde hij voor om in het geheim 800 schutters de stad Antwerpen binnen te smokkelen, zodat die konden optreden in geval van protestantse acties. Ze zouden in boten naar binnen moeten komen en moesten bij katholieke burgers ondergebracht worden, die ze ook van wapens zouden dienen te voorzien. Ook gaf hij de strategische punten in de stad door aan het bestuur van Margaretha van Parma. De katholieke gemeenschap van de stad kon volgens Curiel ook een officieel verzoek aan Margaretha richten om hulp. Op die manier kon ingrijpen in de stad gelegitimeerd worden en zo gebeurde het ook.

Curiel behoorde tot de vijanden van Juan de Albornoz . De aanslag op zijn leven in 1569 waarbij hij werd verwond, was mogelijk georganiseerd door Albornoz.

Raymond Fagel

Literatuur

Alba : a biography of Fernando Alvarez de Toledo, third duke of Alba, 1507-1582 / William S. Maltby. – Berkeley [etc.] : University of California Press, 1983. – xvii , 377 p., [8] p. pl. : ill., krt., portr. ; 24 cm. Met index.

Étude sur les colonies marchandes méridionales (portugais, espagnols, italiens) à Anvers de 1488 à 1567 : contribution à l’histoire des débuts du capitalisme moderne / par J.A. Goris. – Louvain : Librairie Universitaire, 1925. – XII, 702 p., [5] bl. pl. : tab. ; 26 cm. – (Recueil de travaux / Université de Louvain. Série 2 ; Fasc. 4) Proefschrift Leuven.