Besançon, juli 1638 – Besançon, 4 december 1694
Deze abt en geleerde uit de Vrijgraafschap Bourgondië wordt hier vermeld om zijn aandeel in het behoud van de nalatenschap van kardinaal Granvelle . Jean-Baptiste Boisot stamde uit een welgesteld geslacht, zodat hij na zijn studies in Besançon, Dole en Parijs, zijn tijd aan het reizen en verzamelen kon besteden. Zo wist hij de correspondentie van Granvelle te bemachtigen, evenals een deel van diens boeken en schilderijen. Weliswaar zijn de brieven van Granvelle te vinden in de staatsarchieven, maar Granvelle hield nauwgezet kopieën van uitgaande brieven bij. Na de dood van Boisot vormden zijn collecties de kern van de Bibliothèque Municipale te Besançon. Op basis van deze collectie publiceerden Charles Weiss een keuze uit de correspondentie in 9 delen. De elders bewaarde brieven verschenen in een serie van 12 delen, bezorgd door Poullet en Piot. Boisot zelf publiceerde hooguit een enkel tijdschriftartikel.
Anton van der Lem
Literatuur
Dictionnaire de biographie française 16 (1954) 828-829 (Moreau)
Correspondance du Cardinal de Granvelle, 1565-1586 / publ. par Edmond Poullet ; faisant suite aux papiers d’état du Cardinal de Granvelle, publ. dans la collection de documents inédits sur l’histoire de France. – Bruxelles : Commission Royale d’Histoire, 1877-1896. – 12 dl. : ill., portr. ; 28 cm. – (Collection de chroniques belges inédites). Vanaf dl. IV uitg. door Ch. Piot. – Met reg.
Papiers d’état du cardinal de Granvelle d’après les manuscrits de la Bibliothèque de Besançon / publ. sous la direction de Ch. Weiss. – Paris : Imprimérie Royale, 1841-1852. – 9 dl. : tab. ; 29 cm. – (Collection de documents inédits sur l’histoire de France. 1e série, Histoire politique). Bevat brieven en documenten in het Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Over Boisot: deel I, p. xxiv en volgende.